Флаваноли зустрічаються, окрім бобів какао, у зеленому чаї, різних фруктах, овочах, горіхах і ягодах. Дослідники з Бірмінгемського університету зосередилися на аналізі споживання какао з високим і низьким вмістом корисних органічних сполук здоровими дорослими людьми.
В експерименті брали участь 11 чоловіків і 12 жінок віком від 18 до 45 років. Вони споживали на сніданок два круасани з 10 грамами солоного масла та півтора шматочки сиру чеддер (що в загальному становило 56,5 грамів жиру). Прийом їжі доповнювався какао-напоєм. В одному випадку в склянці (250 мілілітрів) молока розчиняли 12 грамів алкализованого (обробленого лугом при високих температурах) какао-порошку, що містив до 5,6 міліграмів флаванолів на порцію. В іншому — неалкализованого, що містив 695 міліграмів. Як пояснили автори дослідження, процес алкалізації, який використовують для покращення смаку при приготуванні шоколаду чи кондитерських виробів, знижує відсоток необхідних органічних сполук.
Потім вчені організували півторагодинну перерву для учасників, під час якої вони могли займатися власною роботою або переглядати документальний фільм про природу. В цей час група також заповнювала анкети, де оцінювала свій настрій, а медики вимірювали у чоловіків та жінок показники кровотоку в передпліччі, серцево-судинної активності та префронтальної кори головного мозку (посилання) за допомогою ближньої інфрачервоної спектроскопії (неінвазивний і безпечний метод).
Після цього учасники протягом восьми хвилин виконували нейропсихологічний тест PASAT (Paced Auditor Serial Addition). Він розроблений спеціально для оцінки когнітивних функцій: концентрації уваги, швидкості обробки інформації та обчислювальних здібностей. Випробувані послідовно складали представлені однозначні числа з попередніми почутими на швидкість, при цьому інтервали часу на завдання скорочувалися кожні дві хвилини: з 2,8 до 1,6 секунди. Учасники думали, що вони змагаються, і за кожну неправильну відповідь втрачають бали. Це змушувало їх нервувати, що вчені пов'язують з розумовим стресом.
І під час випробувань, і після них дослідники також оцінювали фізичний стан учасників, їх настрій, енергію та втому. З'ясувалося, що у групи, яка споживала какао-напій з низьким вмістом флаванолів, транспортна функція серцево-судинної системи, що забезпечує циркуляцію крові, послаблювалася під час стресу і залишалася на цьому рівні ще півтора години після нього. Водночас споживання напою з високим вмістом флаванолів запобігло впливу жирної їжі на якість кровотоку.
Результати дослідження вказують на можливість підбору дієти для захисту судинної системи під час стресу. Наукова робота опублікована у журналі Food & Function.