euro-pravda.org.ua

Любовь панд к бамбуку заложена в их генах.

Великих панд відносять до родини ведмежих, тобто спочатку це хижаки, чия травна система пристосована до переважно м'ясної дієти. Проте раціон панд на 99% складається з бамбука. У новому дослідженні китайські вчені з'ясували, що харчові уподобання цих тварин, ймовірно, пов'язані з крихітними молекулами — мікроРНК, що циркулюють в їхній крові.
Любовь панд к бамбуку заложена у них в генах.

Стаття про можливе пояснення любові панд до бамбуку вийшла в журналі Frontiers in Veterinary Science. У рамках дослідження у семи бамбукових ведмедів — трьох дорослих та однієї молодої самки, а також у трьох зрілих самців — були взяті зразки крові для генетичного аналізу.

Додатково фахівці кількох дослідницьких центрів та університетів КНР вивчили мікроРНК різних частин бамбука — пагонів, стебел і листя. МікроРНК — це особливі малі молекули РНК, які не кодують білки, але впливають на експресію генів — тобто на те, наскільки часто ті чи інші гени кодують відповідні їм білки. МікроРНК з рослин можуть потрапляти в організми тварин через їжу.

В екзосомах (мікроскопічних позаклітинних бульбашках) з крові панд вчені виявили 57 мікроРНК, які співпадають з бамбуковими. Іншими словами, з’ясувалося, що мікроРНК з бамбука можуть всмоктуватися через кишечник, потрапляти в кровотік панд і надалі впливати на роботу їхніх генів.

Деякі з виявлених мікроРНК виявилися пов’язаними з сприйняттям смаків і запахів, що може допомагати пандам уникати несмачних частин бамбука і вибирати більш свіжі та поживні. Інші мікроРНК через вплив на метаболізм допаміну здатні впливати на харчові вподобання і робити поїдання бамбука більш приємним для тварин. Вчені вважають, що це зіграло роль в адаптації панд до їх специфічної дієти.

Також припускається, що мікроРНК з бамбука могли «привчити» панд перетравлювати жорстку їжу і беруть участь у регулюванні генів, відповідальних за засвоєння вуглеводів, роботу кишечника та інші фізіологічні процеси, пов’язані з ростом і розвитком, біологічними ритмами, імунними реакціями та репродуктивною системою.

Проте автори наукової роботи зазначили, що для остаточних висновків про потенційний вплив рослинних мікроРНК на панд необхідні додаткові дослідження.

«Панди — національне надбання нашої країни. Отримати зразки їхньої крові не так просто. У разі можливості ми сподіваємося взяти проби крові у зовсім молодих панд, які ще не їли бамбук. Їхнє вивчення може принести ще більш вражаючі результати», — заявив один із дослідників.

Гіпотеза вчених ставить і нові питання. Як тоді взагалі почали їсти бамбук панди? Адже якщо спочатку мікроРНК бамбука у них у крові не було, то й адаптації до бамбукової дієти не існувало. Крім того, китайська преса фіксує випадки поїдання пандами падалі, коли вони можуть її знайти, і навіть полювання на дрібних гризунів.

Схильність переслідувати тварин панди демонструють і в неволі: самець Жуи з Московського зоопарку гониться за птахами, що сідають поблизу, і тільки швидкість рятує їх від загибелі. Очевидно, що мікроРНК з їжі в таких випадках ні при чому, панда все одно діє подібно іншим ведмедям.