Дослідження опубліковано в Russian Journal of Plant Physiology. Наразі близько семи відсотків світових земель (а це один мільярд гектарів) є засоленими. На таких ґрунтах рослинам важко отримувати воду, вони висихають і гинуть. Більше того, до 2050 року очікується, що понад 50 відсотків усіх орних земель планети будуть піддані засоленню і стануть майже непридатними для вирощування овочів і фруктів.
Але згубний вплив засолення на насіння можна зменшити. Дослідники Академії біології та біотехнологій ЮФУ разом з колегами з Індії розробили наночастинки на основі оксиду цинку, які допомагають вирощувати томати в стресових умовах засолення. Цинк — дуже важливий мікроелемент для розвитку рослини, а малий розмір наночастинок дозволяє їм проникати в її тканини. Використання наночастинок може прискорити ріст і збільшити схожість насіння, а також кількість поживних речовин у плодах.
Вчені перевірили розчини наночастинок з різною концентрацією і різним часом витримки насіння та знайшли ідеальний варіант: з'ясувалося, що насіння, які замочують шість годин, проростають у засоленому ґрунті на 12,6 відсотка успішніше і на 20 відсотків швидше, ніж необроблене насіння.
«Це хороший підхід — замочувати насіння в розчині наночастинок і висаджувати в засолених ґрунтах. Зараз ми плануємо розширити цей підхід і на інші культури, а також стандартизувати технологію, щоб її могли використовувати фермери», — розповідає Вішну Раджпут, завідувач Міжнародної лабораторії нанобіотехнологій АБіБ ЮФУ.
Дослідження проводиться в рамках федеральної програми «Пріоритет 2030» (нацпроект «Наука і університети») за проектом ЮФУ «Системи управління ґрунтовими ресурсами».