euro-pravda.org.ua

Для шкіри, волосся та нігтів: українські вчені розповіли все, що варто знати про колаген.

Кожен, хто піклується про своє здоров'я, вже чув про популярну біодобавку, яка, за словами виробників, покращує стан волосся, суглобів та шкіри. Вчені ПНІПУ розповіли, чи справді це так, з яких тварин добувають колаген, коли організм перестає його виробляти в необхідній кількості та як це впливає на здоров'я людини. Чому жінкам він потрібніший, чи справді ефективна косметика з цим білком, а також до яких наслідків призводять ін'єкції на його основі?
Российские ученые поделились важной информацией о коллагене, полезном для кожи, волос и ногтей. Узнайте все секреты этого вещества!

Що таке коллаген і для чого він потрібен?

Коллаген — це фібрилярний білок, що складається з 17 амінокислот. Він є основним будівельним матеріалом сполучної тканини в організмі, зокрема шкіри, сухожиль, хрящів, зв’язок, рогівки, зубів, нігтів та волосся. Крім того, він складає значну частину переплетень волокон у тканинах.

«Насправді правильніше говорити коллагени, адже існує щонайменше 28 типів. З хімічної точки зору вони відрізняються складом, амінокислотною послідовністю, рівнем і типом модифікації окремих амінокислот. В організмі за участю різноманітних ферментів постійно синтезуються молекули коллагенів, з яких формуються правильні і досить складні надмолекулярні структури. Вони виконують ряд важливих функцій, зокрема опорну та регуляторну», – розповідає Ольга Красних, доцент кафедри хімічних технологій ПНІПУ, кандидат хімічних наук.

«Основною функцією коллагена вважається підтримка еластичності, щільності та структурної цілісності тканин. Фібрилярний білок сприяє поліпшенню стану шкіри, завдяки чому вона набуває еластичності, зволоженості та підтягнутого вигляду, а також швидкої регенерації тканин при опіках, саднах і подряпинах», – додає Юлія Рожкова, косметичний хімік, доцент кафедри хімічних технологій ПНІПУ, кандидат технічних наук.

Завдяки коллагену нігтьова пластина стає рівною, гладкою, без тріщин і відшарувань, а волосся росте щільним і блискучим. Крім того, він зміцнює кісткову тканину, запобігаючи ризикам виникнення переломів, забоїв і вивихів. Білок покращує роботу серця, формує стінки артерій, які відповідають за перенесення крові до внутрішніх органів.

Як виробництво коллагена змінюється з віком?

Коллаген виробляється клітинами сполучної тканини фібробластами до кінця нашого життя, однак з віком його обсяг закономірно зменшується. Найактивніше він синтезується до 25 років, поки організм людини формується, а тканини ростуть.

«Процеси руйнування зношених коллагенових волокон і утворення нових відбуваються паралельно. У молодому віці процеси синтезу та руйнування білка відбуваються збалансовано, але з віком баланс порушується. Тому чим старша людина, тим повільніше йде процес відновлення природних тканин», – говорить Юлія Рожкова.

Важливо зазначити, що на синтез коллагена можуть вплинути такі фактори, як куріння, алкоголь, погане харчування (швидкі вуглеводи), дефіцит мінералів, стрес, вплив ультрафіолету та несприятлива екологічна обстановка.

Жінки та чоловіки однаково потребують коллагена?

Дійсно, між виробництвом коллагена і статтю людини існує зв'язок. Через вплив статевих гормонів естрогенів у жінок зниження синтезу коллагена відбувається більш виражено, ніж у чоловіків.

«Справа в тому, що статеві гормони стимулюють утворення коллагенових волокон і уповільнюють їх деградацію, запобігаючи перекисному окисленню. Відповідно, з 45 років у жінок починає перебудовуватися гормональний фон, виникає дефіцит естрогенів. Пік зниження виробництва коллагена у жінок спостерігається в пременопаузі та кілька років після настання менопаузи», – розповідає Юлія Рожкова.

З яких тварин добувають коллаген?

Сировиною для коллагена у форматі біодобавок стають сполучні тканини тварин і риб. За словами вчених, яловичий коллаген виробляється з коров’ячих шкір і містить коллаген I і III типів. Саме останній найкраще підходить для відновлення опорно-рухового апарату (костей, суглобів, сухожиль, зв’язок і м’язів).

«Морський коллаген добувають з шкіри, луски та кісток риби. Він особливо корисний для шкіри, волосся, суглобів, кісток і судин. Варто зазначити, що він має малу молекулярну масу в порівнянні з яловичим, тому легше засвоюється. Також існують БАДи рослинного походження, які отримують з водоростей та пшениці, однак така речовина не є коллагеном, це лише рослинний білок», – підкреслює Юлія Рожкова, доцент кафедри хімічних технологій ПНІПУ.

Як підтримувати потрібний рівень коллагена в організмі за допомогою харчування?

Експерти ПНІПУ вважають, що за умови повноцінного та різноманітного харчування здоровий організм виробляє необхідну кількість коллагена самостійно, тому вживання відповідних добавок не потрібно. Багато продуктів, серед яких кістковий бульйон, курка, риба, кешью, гарбузові насіння, авокадо, фрукти, ягоди, болгарський перець, часник та зелень, містять вітаміни, мінерали та сам білок як рослинного, так і тваринного походження, які стимулюють виробництво природної речовини.

Що відбувається з БАДом в організмі далі?

Після прийому препаратів у шлунково-кишковому тракті людини відбувається хімічна та біологічна (в тому числі під впливом нашого мікробіома) трансформація молекул, що потрапляють туди, далі те, що всмоктується, підлягає метаболізму.

Коллаген – глікопротеїн, його основу складає білкова компонента, тобто полімер, в якому мономерами є амінокислоти. Під час його вживання всередину в організмі починається гідроліз пептидних зв’язків, в результаті чого білок розщеплюється на більш короткі ланцюги – пептиди – і далі на окремі амінокислоти.

Склад коллагена характеризується тим, що він не містить повного комплекту незамінних амінокислот у необхідній кількості, тому не представляє великої поживної цінності. При цьому, якщо раціон повноцінний і якісний, людина отримує достатньо білка з їжі: риби, м’яса птиці та тварин.

«Аналогічно коллаген підлягатиме трансформації незалежно від того, який його джерело. Отже, в будь-якому випадку організму доведеться синтезувати білок, тобто утворені фрагменти знову зібрати певним чином у молекулу білка і організувати її в просторі правильно, щоб