euro-pravda.org.ua

Фізик розрахував оптимальну форму келиха для холодного пива.

Бразильський вчений та викладач продемонстрував, як використовувати фізичні закони та математичні методи для розв'язання зрозумілих студентам повсякденних завдань. Він розрахував і обґрунтував ідеальну форму пивного келиха.
Физик вычислил идеальную форму бокала для охлажденного пива.

Попередні дослідження та безліч анекдотичних свідчень свідчать про те, що споживачі пива надають перевагу холодному напою — зазвичай настільки холодному, наскільки це можливо. Багато любителів пива також люблять пити його з прозорого келиха — це дає можливість стежити за залишковим об'ємом, спостерігати за кольором, піною та бульбашками.

На жаль, прозорі келихи швидко нагрівають напій. Через це виробники пивних келихів розробили безліч конструкцій, призначених для збереження якомога більшої кількості холоду якомога довше. Вони також адаптували форми посудин під різні сорти напою, щоб покращити ольфакторний досвід споживачів.

Клаудіо Пеллегріні (Claudio Pellegrini), професор теплових і гідродинамічних наук у Федеральному університеті Сан-Жуан-дель-Рей у Бразилії, розрахував оптимальну форму келиха, щоб пиво в ньому залишалося холодним якомога довше. Стаття опублікована на сервері препринтів arXiv.org.

Пеллегріні розпочав цю роботу, щоб продемонструвати студентам, як фізичні та математичні знання можуть і повинні застосовуватися в реальному житті для вирішення щоденних завдань. Пояснення «практичної значущості» отриманих знань — важливий елемент вищої освіти. І складний. Студентам корисно наводити близькі до реальності приклади та практичні роботи, пов'язані з їхнім власним існуванням, щоб підтримувати інтерес до навчання. Це може бути й задача оптимального нарізання піци, і розрахунок ідеального келиха для пива, як у цьому випадку.

Фізик не враховував зовнішні фактори, такі як тепло руки, що тримає стакан, або типи використовуваного скла. Натомість він зосередився на формі келиха, щоб визначити швидкість теплопередачі.

У келихах в розрахунках було ізольоване дно, що забезпечує зміну температури рідини лише зверху та з боків. Допущенням у дослідженні також стала фіксована початкова температура пива та те, що стакан матиме незначний тепловий опір. Такий сценарій гарантував, що зміни в теплопередачі стануть прямим наслідком змін форми.

Провівши розрахунки, Пеллегріні виявив, що найкраща форма — келих з маленьким дном і розширенням догори, наприклад, келих-пілснер.

Дослідник зазначив, що справді найкращим результатом для збереження прохолоди пива став би маленький посуд, граний стакан обсягом до 350 мілілітрів. У цьому випадку вміст випивають одним або двома швидкими ковтками. Проте фізик наполягає, що вживання пива таким «потворним» способом з посереднього посуду повністю ігнорує сенс споживання.