euro-pravda.org.ua

Карткова система під час та після Другої світової війни сприяла поліпшенню здоров'я британців.

Люди, зачаті у Великобританії в 40-50-х роках минулого століття, після запровадження карткової системи, що обмежувала споживання цукру, мають нижчий ризик розвитку діабету другого типу та гіпертонії, ніж ті, хто був зачатий після скасування продуктових карток. До такого висновку прийшли автори нового дослідження, проаналізувавши медичні записи майже 40 тисяч пацієнтів. Це відкриття дозволяє припустити, що споживання меншої кількості цукру в ранньому дитинстві зміцнює здоров'я в зрілому віці.
Во время и после Второй мировой войны карточная система способствовала улучшению здоровья населения Великобритании.

Якщо під час вагітності майбутня мати вживає їжу з високим вмістом жирів, це може спровокувати швидке збільшення ваги та збільшення жирової маси плода на ранніх термінах. Крім того, така дієта, можливо, пов'язана з підвищеним ризиком ожиріння у дитини, яке, як відомо, підвищує ймовірність розвитку діабету другого типу та гіпертонії (підвищення артеріального тиску). Таке припущення висунули турецькі вчені у 2023 році.

Перевірити причинно-наслідковий зв'язок, виявлений дослідниками з Туреччини, непросто: потрібно змушувати випробуваних дотримуватись певних дієт, що може бути неетично. Однак іноді виникають ситуації, які можуть замінити подібного роду експерименти і надати вченим не менш цінну інформацію, чим і скористалася команда Тадей Гракнер (Tadeja Gracner) з Університету Південної Каліфорнії (США).

Гракнер і її колеги вивчали вплив споживання цукру на організм протягом 1000 днів з моменту зачаття, використовуючи ситуацію, що склалася під час Другої світової війни у Великій Британії. Вони зробили це за допомогою квазіексперименту — різновиду експерименту, коли дослідники не здійснюють безпосереднього впливу на учасників або умови експерименту, а користуються вже існуючими групами.

У січні 1940 року, через кілька місяців після оголошення війни Німеччині, уряд Великої Британії ввів карткову систему і почав нормувати розподіл продуктів харчування. Наприклад, дорослим людям обмежували споживання цукру до 40 грамів на день. Більше ніж через 10 років, у вересні 1953 року, продуктові картки скасували, і британці швидко збільшили споживання цукру приблизно вдвічі.

Команда Гракнер проаналізувала медичні записи понад 38 тисяч людей, які проходили обстеження в період з 2006 по 2019 рік. На момент дослідження вік випробуваних становив від 51 до 66 років, усі вони були зачаті за кілька років до скасування карткової системи. Тобто піддослідні піддавалися впливу цукру або коли перебували в утробі матері, або в ранньому дитинстві.

Вчені також проаналізували медичні дані 22 тисяч людей, зачатих через рік після скасування продуктових карток. Обидві групи були схожі за статтю та расою, а також мали схожий сімейний анамнез діабету (захворювання є у близьких родичів — батьків, братів, сестер), що дозволило провести більш ефективне порівняння між двома групами.

У обох групах майже у чотирьох тисяч людей був діагностований діабет другого типу, а у 19,6 тисячі — гіпертонія. Однак розвиток обох захворювань у тих, хто з'явився на світ під час дії продуктових карток і після, значно відрізнявся.

Виявилося, що у представників першої групи на 35 відсотків менше шансів отримати діабет другого типу до 60 років, а у тих, у кого він розвинувся, це сталося в середньому на чотири роки пізніше, ніж у людей, зачатих після скасування карткової системи. Що стосується гіпертонії, то в першій групі ймовірність ризику цього захворювання до 60 років була на 20 відсотків нижча, ніж у другій, а середня затримка в розвитку захворювання склала два роки.

Важливо зазначити, що під час нормування розподілу продуктів харчування раціон британців зазнав змін, але, судячи з усього, значну роль відіграло саме скорочення споживання цукру. У період дії карткової системи раціон жителів Британії містив такі ж види продуктів (фрукти, молочні продукти, крупи, м'ясо), як і після її скасування. Однак з закінченням карткової системи британці стали споживати ці продукти в більшій кількості.

Гракнер пояснила, що споживання цукру в ранньому дитинстві, ймовірно, формує любов до солодкого на все життя. Це також може призвести до епігенетичних змін, які підвищують ризик розвитку діабету другого типу та гіпертонії в зрілому віці.

Деякі експерти вважають, що люди, зачаті під час карткової системи, стали здоровішими не через те, що вони їли мало цукру як такого, а з іншої причини: через меншу кількість калорій внаслідок зменшення споживання цукру. Під час нормування британці з'їдали приблизно на 100 калорій на день менше, а ризик розвитку ожиріння у тих, кого зачаття в період дії продуктових карток, виявився на 30 відсотків нижчим, ніж у тих, хто з'явився на світ після скасування карткової системи. На думку фахівців, це свідчить про те, що важливу роль відіграло саме скорочення калорій.

У будь-якому випадку роботу команди Гракнер дієтологи оцінили позитивно. У своєму дослідженні вчені показали, що зменшення споживання цукру до рекомендованого рівня значно покращує самопочуття. За даними ВООЗ, дорослі та діти повинні знизити щоденне споживання цукру (як натурального, так і доданого) менш ніж до 10 відсотків від свого загального енергоспоживання. Подальше скорочення, менш ніж до п'яти відсотків, або приблизно 25 грамів (шість чайних ложок) на день, принесе додаткову користь для здоров'я.

Дослідження команди Гракнер опубліковане в журналі Science.