Цей метод доволі складний через безліч формул для підрахунку. Всі вони не зовсім точні через різні коефіцієнти визначення фізичної активності людини. Крім того, калорійність продуктів, вказана на упаковці, не завжди відповідає дійсності, похибка може становити близько 20 відсотків.
— Потрібно враховувати той факт, що в сирих і приготованих продуктах калорійність буде різною. Після кулінарної обробки енергетична цінність їжі зростає. Наприклад, сире яйце містить 47 кілокалорій, а варене — вже 74, омлет — 100 ккал. Необхідно також враховувати стан кишкової мікрофлори, яка впливає на ступінь засвоєння продукту у кожної людини, і стан самого продукту — його стиглість, місце вирощування та багато іншого. Чи має сенс рахувати калорії? Такий підхід допомагає контролювати загальну калорійність спожитої їжі та вчить планувати свій раціон, — розповідає Катерина Баньковська, доцент кафедри хімічних технологій Пермського Політеху, кандидат фармацевтичних наук.
Добова норма калорій індивідуальна та залежить від віку, статі, рівня фізичної активності, обміну речовин і цілей конкретної людини (схуднення, підтримання ваги, набір маси). Загальні рекомендації: жінки — 1800–2400 ккал, чоловіки — 2200–3000 ккал. Точні розрахунки проводяться за допомогою онлайн-калькуляторів або фахівцями-дієтологами.
Цей режим харчування заснований на різкому зниженні кількості вуглеводів у раціоні людини, приблизно до 50 грамів на добу, і збільшенні кількості жирів. До основних продуктів харчування належать: м’ясо (найчастіше ковбаси, сосиски та дієтичне м’ясо), риба (жирні сорти на кшталт лосося), велика кількість морепродуктів, молочних продуктів, овочів і фруктів, а також різноманітних олій рослинного походження.
За словами експерта, цей тип харчування допомагає знизити рівень цукру в крові, покращити самопочуття людини, а також схуднути завдяки змінам у метаболізмі. Але не слід забувати, що вуглеводи є основним джерелом енергії для організму. Тому, коли різко зменшується надходження вуглеводів, одразу ж зменшується секреція інсуліну, і організм переходить у катаболічний стан, за рахунок якого вивільняється енергія.
— Організм людини в такому стані може перебувати недовго. Після цього основним джерелом енергії стають кетонові тіла, які представлені переважно ацетоном. Внаслідок цього людина втрачає вагу, але незначно. Якщо ж припинити дієту, то вага практично одразу повернеться до попереднього стану і навіть збільшиться. Але якщо людина продовжить дотримуватись дієти, то його загальний стан почне погіршуватися: підвищиться рН крові та зросте ризик захворювань печінки різного роду, — повідомляє Катерина Баньковська.
При різкому відмові від вуглеводів страждає функція щитовидної залози, у чоловіків знижується рівень тестостерону в крові, а у жінок відсутність вуглеводів впливає на кількість жіночих статевих гормонів, через що знижується репродуктивна функція організму і порушується менструальний цикл, зменшується щільність кісткової маси, а також можуть спостерігатися тривога і депресія.
Добовий раціон цієї дієти містить до 75 відсотків жирів, до 20 відсотків білка, і лише п’ять відсотків повинні складати вуглеводи. Фрукти, зернові, бобові та молочні продукти виключаються. М’ясо, бекон, сосиски вітаються.
Однією з позитивних характеристик кето-дієти є зниження ваги за рахунок втрати жирової тканини. Такий тип харчування особливо корисний людям з надмірною вагою, причиною якої стало розвиток інсулінорезистентності та метаболічного синдрому. Серед можливих причин більшої ефективності кето-дієти для нормалізації маси тіла відзначають такі фактори: знижений апетит через високий рівень споживання жирів; прискорення метаболізму в стані спокою, тобто коли організм зайнятий перетворенням жирних кислот в енергію і підтриманням нормальної температури тіла. Більше того, кето-дієта нормалізує артеріальний тиск і ліпідний обмін, підвищується рівень ліпопротеїнів високої щільності («хорошого» холестерину).
— Незважаючи на наявні плюси, не можна повністю обмежувати себе у вуглеводах. До них належать не лише випічка та солодощі, але й овочі-фрукти — джерело вітамінів, мікроелементів і клітковини. Таке харчування можна застосовувати не більше двох місяців з метою зниження ваги і з подальшим переходом на раціональне харчування. У кето-дієти багато побічних ефектів: зневоднення організму, розвиток сечокам’яної хвороби, запори, судоми у кінцівках, аменорея у жінок, уповільнення росту у дітей. А єдині медичні показання до цього типу харчування — нейродегенеративні захворювання, епілепсія та хвороба Альцгеймера, — стверджує Катерина Баньковська, доцент кафедри хімічних технологій Пермського Політеху, кандидат фармацевтичних наук.
За словами експерта, перетравлення жирів відбувається в тонкому кишечнику. Регулярне надмірне споживання висококалорійних продуктів (багатих ліпідами і цукрами) призводить до підвищеного всмоктування поживних речовин у кишечнику і, відповідно, до надмірного накопичення ліпідів у печінці, жировій тканині, скелетних м’язах та інших органах.
Споживання їжі з підвищеним вмістом жирів покращує проникність епітеліальних клітин кишечника і порушує взаємодію між місцевою імунною системою слизової оболонки кишечника та мікробіотою, що викликає місцеве і системне запалення і дисбактеріоз.
Сама назва дієти є скороченням слова «палеоліт», яке позначає давній світ, а саме той період, коли людина не вміла вирощувати злакові культури та одомашнювати тварин. Прихильники цього типу харчування виключають зі свого щоденного раціону всі зернові та бобові