Вирощування розсади залежить від кліматичних особливостей регіону, і чим південніше місцевість, тим раніше потрібно починати. Правильно спланувати посів можна, орієнтуючись на прогнозовані останні нічні заморозки. Від цієї дати відраховують назад час, необхідний для вирощування розсади (від одного до 2,5 місяців), після чого додають до цього два тижні для пророщування насіння. В залежності від виду культури час росту може становити від 30 до 70 днів.
Неправильний розрахунок термінів посіву може призвести до того, що розсада переросте, буде занадто старою і з труднощами приживеться на новому місці, або, навпаки, не встигне достатньо зміцніти.
– Слід зазначити, що в Північній півкулі, починаючи з другої половини лютого, тривалість світлового дня наближається до десяти годин – це критично важливий фактор для багатьох видів рослин. Достатній рівень освітленості стимулює інтенсивний фотосинтез: сприяє накопиченню вуглеводів, необхідних для формування міцної кореневої системи та товстого пружного стебла. Це, у свою чергу, підвищує стійкість рослин до хвороб і шкідників, стимулюючи їх активний ріст і розвиток. У регіонах з невеликою кількістю сонячних днів молоді паростки доведеться досвічувати за допомогою люмінесцентних ламп, – розповідає Нікіта Кіфель, асистент кафедри «Хімічні технології» Пермського Політеху.
Якщо бажаєте з приходом весни висадити рослину в теплицю або відкритий грунт, то в лютому варто почати посів культур з тривалим вегетаційним періодом, коли потрібно багато часу для розвитку від насіння до зрілості. Вибір залежить від вашого регіону (південні регіони можуть дозволити собі більш ранні посадки) і наявності умов для досвічування розсади.
– Для висадки в теплицю можна почати вирощувати розсаду перцю (солодкого і гострого), баклажанів, ранніх низькорослих сортів помідорів і кореневого селери. Для відкритого грунту підходять цибуля-порей, цибуля (чорнушка), ранні сорти кольорової капусти і броколі, а також деякі сорти перцю (з урахуванням клімату). Серед квітів, підходящих для посіву в лютому: петунія, віола, аліссум, портулак, дзвіночок, левиний зев, амарант, василек, маргаритка та мірабіліс. Як правило, ці овочі і квіти сіють після 25 лютого, – уточнює експерт ПНІПУ.
До настання стійкої весни – періоду з відсутністю заморозків вночі, не варто висаджувати в відкритий грунт і навіть теплицю солодкий перець, помідори, огірки, квасолю, кабачки і патісони. Деякі рослини не переносять зниження температури нижче -4 градусів Цельсія і можуть загинути.
Недотримання параметрів вирощування розсади призводить до витягування молодих рослин, їх листя стає слабким і блідим, стебла довгими, а корені гниють.
Звертайте увагу на наявність штампа з інформацією про кількість, терміни реалізації та номер партії на пакуваннях з насінням. Не варто брати з вичерпаним терміном зберігання, упаковка повинна бути цілою, без пошкоджень. Пересипаючий звук всередині пакетика свідчить про якісні насіння, погані можуть бути деформованими, поламаними, зморщеними або мати нехарактерний колір, затхлий запах.
— Для відбору хороших насіння і запобігання посадки порожніх можна використовувати два методи: водний і сухий. Перший полягає в їх замочуванні в рідині, перемішуванні і витримуванні протягом 10–15 хвилин, після чого спливаючі видаляють, а осілі на дно промивають і сушать на папері. Сухий метод полягає в розсипанні на папері та проведенні наелектризованою паличкою на висоті 1–2 сантиметри, що дозволяє притягнути порожні і щуплі насіння, які реагують на статичну електрику швидше, ніж здорові, – рекомендує Нікіта Кіфель, асистент кафедри «Хімічні технології» Пермського Політеху.
За два дні до посіву якісні насіння можна замочити на 30 хвилин у рожевому розчині марганцівки, промити чистою водою і розкласти на вологій тканині при кімнатній температурі. Така процедура застосовується для дезінфекції і розм'якшення оболонки, а також для прискорення проростання.
Для успішного вирощування розсади ключове значення має правильний вибір і підготовка ґрунту. Непідходящий ґрунт, будучи занадто щільним, важким, кислим або лужним, а також бідним поживними речовинами не забезпечить розсаді необхідних умов для розвитку. Оптимальний, навпаки, повинен бути пухким, поживним, повітропроникним з нейтральною кислотністю. Для цього можна використовувати спеціальні готові ґрунти для розсади або приготувати суміш самостійно. Важно відзначити, що дешева земля часто заражена хворобами, тому перед посівом рекомендується прогріти її при 50-60 градусах в духовці для дезінфекції.
— Кислотність ґрунту — один з найважливіших факторів, що впливають на ріст і розвиток рослин. Для здорової розсади оптимальним вважається показник близький до нейтрального pH 6,5–7,0. При відхиленні від цього діапазону паростки не зможуть повноцінно засвоювати поживні елементи і будуть відставати в рості. Кисле ґрунтове середовище негативно позначається на культурах, особливо в молодому віці, погіршуючи ріст кореневої системи, порушуючи всмоктування поживних речовин і впливаючи на внутрішні біохімічні процеси. В результаті виникає дефіцит елементів, знижується синтез білків і погіршується якість майбутніх плодів. Більше того, в кислих ґрунтах багато елементів стають токсичними, мікроорганізми почуваються погано, а структура землі погіршується, що негативно впливає на її вологомісткість і родючість, – повідомляє Нікіта Кіфель.
За словами експерта існує кілька способів знизити кислотність ґрунту. Застосування вапна, що містить лужні елементи, дозволяє нейтралізувати кислоту. Її вносять у вигляді порошку або сус