Свідчень згубного впливу солодкого на людський організм чимало. З прикладів у науковій літературі відомо, що споживання цукру призводить до ожиріння, руйнує кровоносну систему, нормальну мікрофлору кишечника, викликає збої в роботі імунітету.
Разом з тим, дослідники рідше розглядали кореляції між окремими видами солодощів і конкретними захворюваннями серця та судин. Детальніше вивчити це питання взялася група фахівців у галузі охорони здоров'я з Лундського університету (Швеція) спільно з колегами з Копенгагенського університету (Данія).
Вибірку для аналізу майже з 70 тисяч чоловіків і жінок віком від 45 до 83 років сформували за допомогою двох дослідницьких проектів — Шведська мамографічна когорта та Когорта шведських чоловіків, присвячених вивченню впливу способу життя на здоров'я шведських жителів.
У 1997 та 2009 роках учасники заповнили анкети, частина запитань в яких стосувалася особливостей харчування, зокрема споживання цукру та трьох класів продуктів з його вмістом. Серед останніх — солодкі напої, включаючи газовані та з додаванням фруктових соків, різного роду ласощі типу випічки, морозива, цукерок і шоколаду, а також солодкі добавки (мед, варення та джем).
Завдяки національним системам обліку населення вчені з'ясували, у кого з респондентів діагностували ішемічний або геморагічний інсульт, інфаркт міокарда, серцеву недостатність, аортальний стеноз, мерехтливу аритмію та аневризму черевної аорти. Спостереження за людьми вели до виявлення якоїсь з семи хвороб, смерті або до кінця 2019 року. Зв'язок між споживанням цукру і ризиком відповідних патологій оцінили, застосувавши регресію Кокса та інші статистичні методи.
Перераховані діагнози поставили майже 26 тисячам учасників. Аналіз показав, що підсолоджені напої підвищували ризик серцево-судинних захворювань (ССЗ) сильніше за інші види доданого цукру. Вчені пояснили це тим, що солодке в рідкій формі зазвичай не приносить ситості, через що легше допустити надмірне споживання.
На здивування дослідників, найвищий ризик негативних наслідків для здоров'я виявили у людей з найменшою часткою цукру в раціоні. Водночас у тих, хто зрідка дозволяв собі солодке у вигляді випічки або шматочка шоколаду, кореляція з усіма розглянутими ССЗ виявилася негативною.
У коментарі до статті медики зазначили, що споживачі мінімуму цукру могли дотримуватися дуже суворої дієти або обмежувати солодке через інші хвороби. Це, ймовірно, вплинуло на їхні результати.
Хоча спостережний тип дослідження не дозволив зробити висновків про причинно-наслідковий зв'язок, вчені припустили, що занадто обмежувати себе в солодкому для здоров'я серцево-судинної системи немає необхідності.
Проте автори наукової роботи, опублікованої в журналі Frontiers in Public Health, підкреслили, що для повного розуміння впливу різних стилів споживання солодкого на організм потрібні додаткові дослідження. Крім того, харчування в значній мірі залежить від демографічних і культурних особливостей, тому в інших країнах результати можуть відрізнятися від отриманих у Швеції.