Стаття про нове дослідження вийшла в журналі Nutrients. Шукаючи можливі кореляції, американські вчені проаналізували результати семи попередніх проспективних когортних досліджень, загальна кількість учасників яких перевищує 110 тисяч осіб. У рамках спостережень відстежували харчовий раціон людей, зокрема споживання картоплі в різних варіантах приготування, а також випадки серцево-судинних захворювань і гіпертонії.
Кількість з'їденої картоплі (печеної, вареної, смаженої та у вигляді пюре) оцінювали за допомогою валідованих опитувальників, які враховують розмір порцій і частоту споживання. Дані про картопляні чіпси виключили. Також у учасників зібрали відомості про вік, стать, етнічну приналежність, індекс маси тіла, спосіб життя та харчування в цілому.
Після оцінки ризиків за допомогою регресії Кокса та поправок на демографічні змінні та фактори здоров'я отримані результати піддали метааналізу з використанням статистичних моделей. В результаті значної кореляції між загальним споживанням картоплі та підвищеним ризиком хвороб серця вчені не виявили навіть після врахування різноманітних факторів — демографічних, способу життя та інших.
Споживання вареної, печеної картоплі або пюре не асоціювалося і з гіпертонією, але в випадку зі смаженою все ж встановили взаємозв'язок. Виявилося, що у тих, хто з'їдав порцію цієї страви раз на тиждень, ризик стрибків артеріального тиску був на 10% вищим, ніж у тих, хто не вживав смажену картоплю.
Дослідники не вперше реабілітують картоплю. Норвезькі фахівці раніше на великій вибірці співвітчизників показали, що споживання вареної картоплі корелювало зі зниженою ймовірністю смерті від усіх причин і серцево-судинних захворювань. Статтю про це в 2024 році опублікував The Journal of Nutrition.
Разом з тим при діабеті другого типу дієтологи та лікарі все ж рекомендують обмежувати картоплю в раціоні через вміст у ній крохмалю, що провокує підвищення рівня глюкози в крові. Медики радять віддавати перевагу вареній або тушкованій картоплі і вживати її не частіше ніж пару раз на тиждень.