Пліснява — це побутове, а не наукове поняття. Збірним словом «пліснява» називають колонії грибків, які поширені повсюдно. Їхнє тіло складається з грибниці, що складається з тонких безбарвних (іноді злегка забарвлених) ниток, павутинок з необмеженим ростом і бічним гілкуванням – їх називають гіфами. Деякі з них ростуть вертикально вгору і утворюють на своїх кінцях розширення у вигляді кульок, де дозрівають спори. Коли вони готові, спорангій розривається і випускає їх у повітря.
— Як і будь-який інший вид, чорна пліснява (Aspergillus niger) розповсюджується через спори. Характеристики цього виду унікальні: швидке розмноження і ріст на найрізноманітніших поверхнях, здатність витримувати дуже кисле середовище і виділення токсичних речовин, — повідомляє Анастасія Зоріна, доцент кафедри хімії та біотехнології Пермського Політеху, кандидат біологічних наук.
Сьогодні саме з цього виду плісняви виробляють лимонну та глюконову кислоти, деякі натуральні харчові пігменти та ферменти. Наприклад, глюкоамілазу та амілазу з цих грибків застосовують для утворення мальтозних сиропів при виготовленні кондитерських виробів. Ксиланаза чорної плісняви руйнує слизові речовини під час хлібопечення, що покращує пористість і рівномірність випічки. Окрім іншого, цей вид плісняви використовують при виробництві миючих засобів для розм'якшення целюлозних волокон.
За словами експерта, у цього мікроорганізму налічується близько 100 000 видів. Їхнє забарвлення може бути не тільки чорним, як можна було б припустити. Серед найпоширеніших виділяють такі.
— Наприклад, колонії грибка аспергілл (понад 185 видів) часто живуть в зволожувачах повітря, пральних машинах і кондиціонерах. Пліснявою цього виду покриваються сирі стелі, шви між плиткою у ванній або на кухні. Вони виробляють токсини і можуть викликати десятки респіраторних захворювань, — розповідає Анастасія Зоріна.
Кладоспорії (більше 30 видів) – в основному росте в приміщеннях, де є проблеми з вентиляцією, а також на їжі та вологому одязі. Ключовою відмінністю цього виду є оксамитова структура, а його відтінки варіюються від зеленувато-бірюзового до темно-чорного.
Альтернарія (понад 20 видів) інакше називають «чорною гниллю», вона найчастіше вражає рослинну їжу, може стати причиною алергічного риніту та атопічного дерматиту.
Стахіботрис – та сама чорна пліснява на шпалерах, папері або книгах, небезпека якої зростає зі зростанням грибка. При щоденному вдиханні її спор можуть з'явитися головні болі, тяжкість у грудях, раптові приступи кашлю.
Людство створює комфортні умови для свого життя. Ці умови хороші і для плісняви. Постійно підтримувана в квартирах або будинках температура 18-25 градусів Цельсія оптимальна для росту мікроорганізмів. Побілка, шпалери, папір, тканини, килими, шкіра, дерев’яне оздоблення, гіпсокартон – все це підходящі субстрати для росту грибів, а герметичні пластикові вікна створюють необхідну вологість.
— Мікроспори можуть легко потрапляти в квартиру, а далі все буде залежати від того, чи є сприятливий клімат для розмноження. Потрапивши в потрібні умови, спора проростає, і утворюється грибниця. Інші, більш короткі нитки проникають углиб поверхні. Будь-яке місце в квартирі, де постійна вологість і застійне повітря, потенційно придатне для розмноження, — розповідає Анастасія Зоріна, доцент кафедри хімії та біотехнології Пермського Політеху, кандидат біологічних наук.
Для створення непридатного для розмноження грибка середовища під час ремонту приміщення необхідно використовувати антисептичні ґрунтовки, забезпечити помірну вологість, регулярно провітрювати, вчасно позбавлятися від зіпсованих предметів і продуктів, своєчасно проводити перевірку санітарного стану вентиляції, водостічних систем, підлог і стель.
Існує безліч різних способів прибрати чорну плісняву, в тому числі народні методи, широко поширені в інтернеті.
— Народні рецепти мають сенс лише в тих випадках, коли ураження пліснявою невелике. В інших же випадках краще скористатися спеціалізованими засобами. Вони продаються вже готовими в магазинах. Перед застосуванням будь-якого з них потрібно чітко ознайомитися з інструкцією і впевнитися, що воно актуально для вибраного типу поверхні. Не слід нехтувати засобами індивідуального захисту – гумовими рукавичками, масками, респіраторами, — рекомендує Анастасія Зоріна.
Якщо впоратися своїми силами з грибками не вдалося, вірним рішенням стане звернення в спеціалізовану компанію з дезінфекції, яка не лише очистить приміщення, але і дасть рекомендації для запобігання повторного забруднення.
— Зазвичай пліснява, яку ми бачимо на продуктах харчування, це тільки її верхівка. Сам гриб вже поширився глибоко всередину, особливо якщо мова йде про неплотну їжу типу варення. Тому більшість запліснявілих продуктів слід викидати. Зберегти можна лише те, що має щільну і суху структуру, в яку не можуть швидко проникнути грибкові нитки, наприклад, тверді сири, — попереджає Анастасія Зоріна, доцент кафедри хімії та біотехнології Пермського Політеху, кандидат біологічних наук.
Якщо можливо акуратно видалити плісняву ножем, то обрізати слід не менше 2,5 сантиметрів навколо зараженої ділянки. Не торкайтеся ножем до плісняви, і оберніть сир у новий пакет або плівку. Тверді овочі, в тому числі моркву, буряк і капусту, слід ретельно очистити, відрізавши уражені ділянки. А ось якщо пліснява з'явилася в банці варення, сметани або іншого рідкого продукту, то краще не ризикувати і