euro-pravda.org.ua

Найдавніші солеварні майя виявили під водою на півдні Белізу.

Сіль — це найважливіший елемент раціону та справжня давня валюта, отримати яку, особливо в домашніх умовах, було нелегко. Держави майя, наприклад, забезпечували себе сіллю завдяки солеварням, розташованим на півдні півострова Юкатан. Раніше вважалося, що сіль почали добувати там у VI–VIII століттях, проте нещодавно археологи виявили найдавніші солеварні майя: розкопки на території сучасної держави Беліз перенесли початок соляної індустрії цієї доколумбової цивілізації на кілька століть назад.
Подводные солеварни майя были найдены на юге Белиза, что свидетельствует об их древних технологиях и культуре.

Люди не можуть жити без солі. Такі давні цивілізації, як майя, наприклад, харчувалися переважно рослинною їжею (основний раціон складався з кукурудзи, бобів і гарбуза), сіль мала величезну цінність. З розвитком землеробства і зростанням міст, яке припало на пізній класичний період (550-800 роки нашої ери), потреба в солі зростала, її добували на півдні півострова Юкатан із солончаків, спочатку розчиняючи їх у воді, а потім випаровуючи в глиняних горщиках над вогнищем.

До такого висновку дійшли дослідники з Університету Луїзіани (США) у 2021 році, детально вивчивши солеварні майя та розташовані поруч з ними майданчики для засолки риби. Виявилося, на території сучасного Белізу (маленької країни на східному узбережжі Центральної Америки) сіль добували фактично у дворі, забезпечуючи нею населення давньої держави.

Тепер, через три роки, дослідницька група здійснила ще одне відкриття, виявивши під час розкопок в лагуні Пунта-Ікакос на півдні Белізу найдавніше свідчення виробництва солі у древніх майя, датоване раннім класичним періодом (250-550 роки нашої ери). Результати наукової роботи, опублікованої в журналі Antiquity, надали нові дані про еволюцію соляної індустрії та її роль у розвитку цивілізації.

Під керівництвом Хізер МакКіллоп (Heather McKillop) команда археологів виявила під водою залишки дерев'яних споруд — соляних кухонь, які прекрасно збереглися завдяки водно-болотяним угіддям і червоному мангровому торфу.

Виявилося, сіль там добували шляхом випарювання морської води в великих керамічних чашах над вогнем. Ця технологія виробництва відрізнялася від пізніших методів. Зокрема, замість звичних глиняних горшків і підставок місцеві солевари користувалися великими чашами із загнутими краями.

Відсутність характерних для пізніших періодів інструментів і артефактів свідчить про зародження промислу.

Автори нового дослідження зазначили, що в ранній класичний період сіль, ймовірно, призначалася для задоволення місцевих потреб, а торгівля велася на невеликі відстані, тоді як у пізньому класичному періоді з ростом внутрішнього попиту виробництво солі стало більш масштабним і організованим.

Таким чином, це відкриття дозволило простежити зміну технологій виробництва солі доколумбової цивілізації, які, ймовірно, сприяли зміцненню торгових і соціальних зв'язків давнього суспільства. Подальші розкопки допоможуть вченим детальніше вивчити соляний промисел регіону, щоб краще зрозуміти, як саме змінювалися технології та організація виробництва з плином часу, а також більше дізнатися про економічні основи цієї давньої і дивовижної цивілізації.