У 2018 році Міністерство охорони здоров'я Росії визначило критерії здорового способу життя. Серед них: відмова від куріння, вживання не менше 400 грамів овочів і фруктів на день. Згідно з рекомендаціями Росспоживнагляду, добова норма споживання рослинного та тваринного білка для чоловіків становить від 65 до 117 грамів, а для жінок — від 58 до 87 грамів. Катерина Баньковська, доцент кафедри хімічних технологій Пермського Політеху, кандидат фармацевтичних наук, розповіла, що відбувається з організмом людини, яка не дотримується загальних рекомендацій і обирає сироїдіння, веганство або карнівор-дієту.
У ході еволюції у тварин, включаючи людину, з'явилися такі органи, як підшлункова залоза та печінка. Вони виникли внаслідок адаптації травного тракту до їжі як тваринного, так і рослинного походження.
«Наприклад, при тривалому дотриманні особливого раціону секреторний процес у підшлунковій залозі підлягає адаптивним змінам. Вони проявляються в кількості соку та співвідношенні секретованих ферментів. Відомо, що кількість виділеного шлункового соку за добу становить: у великої рогатої худоби – 30 літрів, коня – 20 літрів. У вівці, свині – чотири літри, собаки – 2–3 літри, у людини — близько двох літрів. Видно, що у людини, як і у плотоядних та всеїдних тварин, шлункового соку виробляється небагато», — розповідає Катерина Баньковська, доцент кафедри хімічних технологій Пермського Політеху, кандидат фармацевтичних наук.
Ці дані підтверджують, що для здорової людини, яка не страждає від захворювань, найбільш переважним є різноманітний раціон, що включає як рослинну, так і тваринну їжу.
Назва говорить сама за себе: люди вживають у їжу тільки ті продукти, які не піддавалися тепловій обробці – сирі овочі, фрукти, ягоди та замочені крупи. Виключаються м'ясні, рибні, хлібобулочні вироби, приготовані при температурі вище 45 градусів.
З одного боку, у такій дієті є позитивні моменти: сирі овочі, фрукти та ягоди вважаються більш корисними для організму, оскільки жодна речовина не була зруйнована, те ж саме стосується і замочених круп. А ще в людини значно поліпшується травлення, стан зубів і ясен, на деякий час підвищується тонус у м'язах.
«Але при цьому через деякий час (для кожного це індивідуально) людина починає відчувати виснаження і падіння сил. Це пов'язано з нестачею вітаміну B12, потім у прихильника дієти розвивається анемія. Крім того, порушується кровообіг, і поступово знижується функціональність кишечника. Варто також зазначити, що термічно необроблені продукти можуть містити патогенні та умовно-патогенні мікроорганізми, через що у людини порушується стілець, часто відбуваються отруєння, з'являються алергії», — попереджає Катерина Баньковська.
Багато сироїдів не підозрюють про те, що при термічній обробці втрачається лише частина корисних речовин, а інша частина може, навпаки, збільшуватися.
За словами експерта, при температурній обробці помідорів вдвічі збільшується вміст антиоксиданту лікопіну. Той же механізм справедливий для шпинату, цибулі та моркви. Пектин з яблук стає доступнішим для організму і краще засвоюється з запечених або замочених яблук. Приготований плід не викличе метеоризму, оскомини, неприємних відчуттів у роті і шлунку.
Лікарі не рекомендують переходити на сироїдіння дітям, вагітним жінкам і людям з захворюваннями серця та нирок.
«Усе діло в тому, що для відчуття повного насичення необхідно вживати набагато більше кількість сирих рослинних продуктів. Це може призвести не тільки до надмірного навантаження на внутрішні органи та їх швидкого зношування, але й викликати нервову орторексію (нав'язливе прагнення до здорового та правильного харчування). Це захворювання важко діагностується і піддається подальшому лікуванню», — пояснює експерт ПНІПУ.
Вегетаріанство — не лише система харчування, але й світоглядна концепція, що передбачає відмову від вбивства тварин. Існує кілька його різновидів. Наприклад, флекситаріанство – м'який варіант, при якому дозволяється м'ясо та морепродукти, але зрідка – в середньому раз на місяць. Лактоововегетаріанство дозволяє вживання молочних продуктів та яєць.
«У питанні про користь або шкоду такого підходу важливо враховувати вік і індивідуальні особливості здоров'я. Наприклад, дітям і підліткам вегетаріанство протипоказано, тому що в цьому віці вкрай важливо отримувати не лише повний комплекс мікро- і макроелементів, вітамінів, але й білків, жирів і вуглеводів, яких може не вистачати при обраному харчуванні. Однак для людей з надмірною вагою та гіпертонією кілька розвантажувальних днів на тиждень можуть принести користь», — міркує Катерина Баньковська.
Є дослідження, які підтверджують, що у вегетаріанців рідше розвиваються ожиріння, серцево-судинні, онкологічні захворювання та деякі види діабету. Правда, дослідники не схильні пов'язувати це виключно з харчуванням: часто прихильники цієї дієти дотримуються здорового способу життя в цілому, включаючи регулярні фізичні вправи, здоровий сон, відмову від алкоголю та тютюну. Тим не менш, навіть у класичних вегетаріанців розвиваються захворювання опорно-рухового апарату, супроводжуючись дефіцитом жиророзчинних вітамінів та мікроелементів.
Веганство – це спосіб життя, що прагне до виключення (наскільки це можливо) усіх форм експлуатації та насильства щодо тварин в якості їжі