euro-pravda.org.ua

Сироїдіння, веганство та карнівор-дієта: експерт ПНІПУ попередив про потенційні ризики для здоров'я.

Все більше людей звертають увагу на своє харчування та шукають способи покращити здоров'я, зменшити негативний вплив на навколишнє середовище або висловити свої етичні переконання. Відмова від певних продуктів стає одним із популярних трендів у харчуванні. Експерт ПНІПУ розповів, чи є людина плотоядною, які овочі після термічної обробки стають кориснішими, як веганство у дітей може призвести до затримки їх розвитку та чи є правда в тому, що ковбаси на основі пшеничного білка кращі за рибу та м'ясо.
Сыроедение, веганство и карнивор-диета: специалист ПНИПУ отметил возможные риски для здоровья при соблюдении этих режимов питания.

У 2018 році Міністерство охорони здоров'я Росії визначило критерії здорового способу життя. Серед них: відмова від куріння, вживання не менше 400 грамів овочів і фруктів на день. Згідно з рекомендаціями Росспоживнагляду, добова норма споживання рослинного та тваринного білка для чоловіків становить від 65 до 117 грамів, а для жінок — від 58 до 87 грамів. Катерина Баньковська, доцент кафедри хімічних технологій Пермського Політеху, кандидат фармацевтичних наук, розповіла, що відбувається з організмом людини, яка не дотримується загальних рекомендацій і обирає сироїдіння, веганство або карнівор-дієту.

Людина: хижак чи травоїдне?

У ході еволюції у тварин, включаючи людину, з'явилися такі органи, як підшлункова залоза та печінка. Вони виникли внаслідок адаптації травного тракту до їжі як тваринного, так і рослинного походження.

«Наприклад, при тривалому дотриманні особливого раціону секреторний процес у підшлунковій залозі підлягає адаптивним змінам. Вони проявляються в кількості соку та співвідношенні секретованих ферментів. Відомо, що кількість виділеного шлункового соку за добу становить: у великої рогатої худоби – 30 літрів, коня – 20 літрів. У вівці, свині – чотири літри, собаки – 2–3 літри, у людини — близько двох літрів. Видно, що у людини, як і у плотоядних та всеїдних тварин, шлункового соку виробляється небагато», — розповідає Катерина Баньковська, доцент кафедри хімічних технологій Пермського Політеху, кандидат фармацевтичних наук.

Ці дані підтверджують, що для здорової людини, яка не страждає від захворювань, найбільш переважним є різноманітний раціон, що включає як рослинну, так і тваринну їжу.

Сироїдіння – найобговорювана дієта

Назва говорить сама за себе: люди вживають у їжу тільки ті продукти, які не піддавалися тепловій обробці – сирі овочі, фрукти, ягоди та замочені крупи. Виключаються м'ясні, рибні, хлібобулочні вироби, приготовані при температурі вище 45 градусів.

З одного боку, у такій дієті є позитивні моменти: сирі овочі, фрукти та ягоди вважаються більш корисними для організму, оскільки жодна речовина не була зруйнована, те ж саме стосується і замочених круп. А ще в людини значно поліпшується травлення, стан зубів і ясен, на деякий час підвищується тонус у м'язах.

«Але при цьому через деякий час (для кожного це індивідуально) людина починає відчувати виснаження і падіння сил. Це пов'язано з нестачею вітаміну B12, потім у прихильника дієти розвивається анемія. Крім того, порушується кровообіг, і поступово знижується функціональність кишечника. Варто також зазначити, що термічно необроблені продукти можуть містити патогенні та умовно-патогенні мікроорганізми, через що у людини порушується стілець, часто відбуваються отруєння, з'являються алергії», — попереджає Катерина Баньковська.

Овочі після термічної обробки

Багато сироїдів не підозрюють про те, що при термічній обробці втрачається лише частина корисних речовин, а інша частина може, навпаки, збільшуватися.

За словами експерта, при температурній обробці помідорів вдвічі збільшується вміст антиоксиданту лікопіну. Той же механізм справедливий для шпинату, цибулі та моркви. Пектин з яблук стає доступнішим для організму і краще засвоюється з запечених або замочених яблук. Приготований плід не викличе метеоризму, оскомини, неприємних відчуттів у роті і шлунку.

Кому сироїдіння протипоказано?

Лікарі не рекомендують переходити на сироїдіння дітям, вагітним жінкам і людям з захворюваннями серця та нирок.

«Усе діло в тому, що для відчуття повного насичення необхідно вживати набагато більше кількість сирих рослинних продуктів. Це може призвести не тільки до надмірного навантаження на внутрішні органи та їх швидкого зношування, але й викликати нервову орторексію (нав'язливе прагнення до здорового та правильного харчування). Це захворювання важко діагностується і піддається подальшому лікуванню», — пояснює експерт ПНІПУ.

Вегетаріанство — харчування без м'яса

Вегетаріанство — не лише система харчування, але й світоглядна концепція, що передбачає відмову від вбивства тварин. Існує кілька його різновидів. Наприклад, флекситаріанство – м'який варіант, при якому дозволяється м'ясо та морепродукти, але зрідка – в середньому раз на місяць. Лактоововегетаріанство дозволяє вживання молочних продуктів та яєць.

«У питанні про користь або шкоду такого підходу важливо враховувати вік і індивідуальні особливості здоров'я. Наприклад, дітям і підліткам вегетаріанство протипоказано, тому що в цьому віці вкрай важливо отримувати не лише повний комплекс мікро- і макроелементів, вітамінів, але й білків, жирів і вуглеводів, яких може не вистачати при обраному харчуванні. Однак для людей з надмірною вагою та гіпертонією кілька розвантажувальних днів на тиждень можуть принести користь», — міркує Катерина Баньковська.

Є дослідження, які підтверджують, що у вегетаріанців рідше розвиваються ожиріння, серцево-судинні, онкологічні захворювання та деякі види діабету. Правда, дослідники не схильні пов'язувати це виключно з харчуванням: часто прихильники цієї дієти дотримуються здорового способу життя в цілому, включаючи регулярні фізичні вправи, здоровий сон, відмову від алкоголю та тютюну. Тим не менш, навіть у класичних вегетаріанців розвиваються захворювання опорно-рухового апарату, супроводжуючись дефіцитом жиророзчинних вітамінів та мікроелементів.

Суворий варіант вегетаріанства — веганство

Веганство – це спосіб життя, що прагне до виключення (наскільки це можливо) усіх форм експлуатації та насильства щодо тварин в якості їжі