Злоякісні новоутворення в області горла, гортані, носа, пазух і рота або в цих органах зазвичай об'єднують під назвою «рак голови та шиї». Цей вид онкозахворювань займає сьоме місце за поширеністю у світі, кількість таких діагнозів продовжує зростати.
Кава і чай містять біоактивні сполуки, які потенційно мають антиоксидантну, онкопротекторну та протизапальну дію. Медики не раз вивчали їхні властивості та намагалися прослідкувати можливий зв'язок між вживанням напоїв і ризиком розвитку раку голови та шиї. Проте подібні дослідження та систематичні огляди призводили до суперечливих результатів.
Нову спробу прояснити питання нещодавно здійснив великий колектив лікарів із США, Італії, Франції, Німеччини, Швейцарії та КНР. У статті, опублікованій в журналі Cancer, вони розглянули дані 14 попередніх робіт, які провели вчені з Міжнародного консорціуму з епідеміології раку голови та шиї (INHANCE), до якого входять дослідницькі групи з усього світу. Під час досліджень учасники в анкетах повідомляли, чи п'ють вони каву з кофеїном і без, а також чай, в якій кількості та як часто.
Вчені об'єднали та зіставили інформацію про 9548 пацієнтів з раком голови та шиї та 15 783 учасниках контрольних груп без таких новоутворень. За допомогою методів статистичного аналізу дослідники встановили, що люди, які щоденно випивали більше чотирьох чашок звичайної кави, мали на 17% менший ризик зіткнутися з раком голови та шиї, ніж ті, хто не вживав цей напій. Ймовірність раку порожнини рота і горла у любителів кави виявилася нижчою на 30% і 22% відповідно.
Вживання трьох-чотирьох чашок кави на день також асоціювалося зі скороченням ризику раку гіпофарингеальної області (нижньої частини горла) на 41%. Крім того, вживання кави без кофеїну корелювало зі зниженням на 25% ймовірності раку порожнини рота.
Щодо чаю результати виявилися не такими однозначними. Вживання до однієї чашки на день було пов'язане з меншим ризиком гіпофарингеального раку та раку голови та шиї в цілому. Водночас вживання чаю в більшій кількості корелювало з підвищеною майже на 40% ймовірністю злоякісних пухлин у гортані.
Підсумовуючи, автори зазначили, що традиції вживання кави та чаю досить різноманітні. Тому, щоб розібратися в питанні можливого протиракового впливу напоїв, потрібно ще більше даних і досліджень.