euro-pravda.org.ua

У ЮФУ вивчили, як бактерії адаптуються до життя в нафті.

Існують бактерії, здатні окислювати нафту — їх можна використовувати для очищення від забруднень. Однак під час окислення утворюються активні форми кисню, які викликають окислювальний стрес, що пошкоджує бактеріальні клітини. Дослідники Академії біології та біотехнологій ЮФУ виявили, що цей стрес активує антиоксидантний захист, що дозволяє їм ефективніше переробляти нафту.
В ЮФУ изучили, как бактерии приспосабливаются к существованию в нефтяной среде.

Дослідження опубліковано в журналі Microbiological Research. Бактерія Rhodococcus erythropolis здатна окислювати та розкладати нафту в ґрунті — її використовують для боротьби з такими забрудненнями. Вона адаптується до різних вуглеводнів, щоб живитися ними та існувати в такому середовищі. Однак їхня присутність у ґрунті викликає у бактерії окислювальний стрес — він пошкоджує компоненти бактеріальної клітини (зокрема ДНК) і є згубним для цього організму.

Вчені ЮФУ з'ясували, що у відповідь на цей стрес бактерія Rhodococcus erythropolis (як і всі інші бактерії) здатна виробляти антиоксидантні ферменти, які дозволяють їй виживати в таких умовах. Однак поряд з активацією регулонів [група спільно регульованих генів] антиоксидантного захисту відбувається індукція й інших стресових регулонів, таких як SOS-відповідь, SigF та SigH регулони. Більше того, різні вуглеводні викликають у бактерії різну реакцію — в залежності від субстрату клітина синтезує антиоксидантні та репаруючі (відновлюючі пошкоджену ДНК) ферменти в різних кількостях. Серед репаруючих ДНК ферментів синтезуються транслезійні (мутагенні) ДНК-полімерази.

В результаті у відповідь на стрес прискорюється мутагенез та горизонтальний перенос генів між різними бактеріями — а це і є механізми, що забезпечують еволюцію. Внаслідок природного відбору виграють найбільш пристосовані варіанти бактерій. Отже, бактерії, переробляючи вуглеводні, еволюціонують, щоб окислювати їх ще ефективніше — і без жодної генної інженерії!

«Серйозні еволюційні зміни у бактерій відбуваються за терміни, абсолютно мікроскопічні з точки зору еволюції. Дослідження механізмів еволюційних процесів, тим більше таких стрімких, які можна спостерігати протягом життя одного покоління людства, завжди будуть актуальними», — розповідає провідний науковий співробітник лабораторії екології та молекулярної біології мікроорганізмів, професор кафедри біохімії та мікробіології АБіБ ЮФУ, доктор біологічних наук Іван Сазикин.

Проте Rhodococcus erythropolis — не єдина бактерія, еволюція якої дозволяє нам використовувати її на благо людства. Наприклад, у Японії в 2016 році виділили бактерію, здатну за півроку «з'їсти» пластикову пляшку. Саме всебічний розвиток біотехнології та вивчення бактерій допоможуть нам зменшити антропогенний вплив на природу.